OR/ELLER

DOLLY

OR/ELLER DOLLY

Photo: Chrisander Brun

Åldersrekommendation: från 10 år

Lö 16.11.2024, 18:00-19:00, MDT

Sö 17.11.2024, 15:00-16:00, MDT

To 21.11.2024, 19:00-20:00, MDT

Sö 24.11.2024, 15:00-16:00, MDT

Ti 26.11.2024, 18:00-19:00, MDT

On 27.11.2024, 20:00-21:00, MDT

Sö 1.12.2024, 15:00-16:00, MDT

I Dolly skruvar OR/ELLER på vad det betyder att komma till liv. Genom ett ihärdigt dansande utforskas olika ögonblick av tillblivelse genom linsen av tre ikoniska figurer – fåret Dolly, Dolly Parton, och dockan. Var och en av dessa Dollys speglar var sin fasett av att skapa och att skapas: klonen, konstnären och det imaginära.

Med inspiration från den outgrundliga och mystiska tiden mellan det första hjärtslaget och det första andetaget, blåser OR/ELLER liv i Dolly genom dessa livets dubbla startpunkter. Dolly sätter föreställningar om originalitet, subjektivitet och transformation på display i ett rum som aningslöst vevas igång mot ett definitivt slut.

Dolly är inte en föreställning för barn och det är heller inte en föreställning för vuxna. Dolly är en dansföreställning för människor mellan 10 - 99 år, som bjuder in till reflektion över konsten att komma till liv och hur konsten själv föds till liv.

OR/ELLER

OR/ELLER är en vi-formation, bestående av två röster, som opererar innanför ett konstruerat subjekt. Namnet OR/ELLER är en påminnelse om dansens inneboende tvetydighet och en fingervisning om att deras konstnärskap pekar i flera olika riktningar samtidigt. Sedan 2018 driver Anja Arnquist och Madeleine Lindh OR/ELLER, med en konsekvent linje av att insistera på att ha ett ben i rummet för scenkonst för barn och unga och ett ben i rummet för scenkonst för vuxenpubliken. 


OR/ELLER arbetar med förtecken av optimism, femininitet och ett aldrig sinande intresse för hantverket av att dansa. Ur ett långvarigt forskande i rörelse, låter de en specifik och multiartikulerad fysikalitet driva sin språklighet och sitt estetiska tilltal. I undersökningen av vad rörelsen förmår förmedla bygger de sina koncept, där koreografi och scenografi ofta växer fram, som sammanvävda spår. I deras interaktiva föreställning WEB lät de dansen flytta in i en motoriserad mastodont-scenografi där barn och vuxna klättrade i ett gigantiskt nät tillsammans med Anja och Madeleine. I V kunde publiken på distans uppleva hur duon lät kroppar transformera samma rumslighet till en projektionsyta för ett futurisktiskt dansepos. I NET översattes nätets förmåga att sammanföra publiken likt en demokratisk samhällskropp, via ett elastiskt gummibandsnät, som under två år mött många hundra barn i gymnastiksalar runt om i Sverige och Danmark. I Terrarium byggdes en teater i teatern upp, där ett stiliserat terrarium agerade skådeplatsen för Norrdans, att i en simulerad fauna både vara varandras miljö och bli varandras landskap.


I deras konstnärskap är själva transformationskraften central, och hur dansen i sin minsta beståndsdel via till exempel ett viktskifte kan förflytta hela vår läsning av kropp och konstitution. 


Duon har hittills samarbetat med, och presenterat sitt arbete på scener som Dansens Hus i Stockholm, Dansinitiativet, Stadsteatern Skärholmen, på turné med Norrdans, Cinars i Montreal, Dalateatern, Saga Kulturhus, NorrlandsOperan, Dansehallerne/KORA (DK) och nu MDT. med föreställningen Dolly.

Läs mer →

Koncept, koreografi

Anja Arnquist, Madeleine Lindh.

Dans

Anja Arnquist, Madeleine Lindh, Sam Huczkowski.

Dramaturgi

Kristina Hagström Ståhl.

Scenografi

Johannes Fäst.

Kostymdesign

Naemi Gustavsson.

Musikdesign

William Rickman.

Ljusdesign

Sutoda.

Teknisk support

Text

Anja Arnquist, Kristina Hagström Ståhl, Madeleine Lindh, Masha Taavoniku.

Art direction & grafik, illustration

Sepidar Hosseini.

Foto

Chrisander Brun, Jim De Block.

Produktion

OR/ELLER  & Nordberg Movement.

Samproduktion

MDT and Dansinitiativet.

Med stöd av

The Swedish Arts Council, Stockholm city and Region Stockholm, Kalix municipality, Luleå municipality, Danskonsulent Norrbotten and Region Norrbotten.

Visa fler