To 5.12.2024, 20:00-21:00, MDT
Fr 6.12.2024, 20:00-21:00, MDT
La Vue presenteras i formatet Fönster till koreografisk process* och två ögonblick av olika karaktär – ett koreografiskt och ett diskursivt - och kretsar kring virtuositet och dans som en improduktiv, intensiv och till synes slösaktig form av aktivitet.
Koreografiskt arbete
La Vue kretsar kring virtuositet och dans som en improduktiv, intensiv och till synes förslösande form av aktivitet. Verket fördjupar sig i nödvändigheten av slöseri och utforskar dansens immanenta intelligens med avstamp i ett omättligt begär efter dans-teknisk-komplexitet. Virtuositet behöver ett vittne, den virtuosas aktivitet behöver publik för att uppstå. Virtuositeten rör sig bortom nyttan och är i sig självt ändamålet, en aktivitet som varken kan objektifieras eller kommodifieras. Den virtuosa aktiviteten som en slags katalysator för verkligt intensivt själsligt slöseri.
Med rötter i Merce Cunninghams koreografiska metod genom programvaran DanceForms tillämpas metoden och ligger till grund för materialet, men används helt analogt. Dansen är avsiktligt skapad för att befinna sig i desorientering, sensorisk överbelastning,anti-harmoni - med konstanta rörelser i glitch.
Detta är första gången Philip Berlin presenterar sitt egna arbete på MDT Moderna Dansteatern. Han har dansat i andra personers arbete på scenen, ex Björn Säfsten och Crisitna Caprioli.
Diskursivt ögonblick: Introduktion till Paolo Virno av Mathias Wåg
Begreppet virtuositet i La Vue härrör från filosoferna Hannah Arendts och Paolo Virnos arbeten. I ”A Grammar of The Multitude” (2004) utforskar Virno virtuositet som en aktivitet som inte leder till en produkt, och som därmed har en likhet med politisk handling.
Efter La Vues koreografiska arbete kommer detta diskursiva moment att erbjuda en introduktion till Paolo Virnos konceptuella värld, ledd av journalisten, aktivisten och författaren Mathias Wåg. På svenska.
*Fönster till koreografisk process
La Vue har, liksom många andra dansprojekt nu, för tiden fått bristande finansiering på grund av rådande kulturpolitik. MDT Moderna Dansteatern har gett Philip Berlin en samproduktionsbudget som givit honom och teamet möjlighet att påbörja processen. Minskade resurser minskar dock ej angelägenheten att visa inför publik och vi bjuder därför in alla till att ta del av arbetet och möta koreografen och dansaren Philip Berlin och hans samarbetspartners under två kvällar i december.
Vi behåller vårt biljettsystem 'Betala vad du kan' som har biljettpriser mellan 75 sek och 500 sek. Genom att betala en biljett stödjer du MDT och i förlängningen också de danskonstnärer som vi samarbetar med.
Philip Berlin är född 1991 och uppvuxen vid Asköviken-Tidö utanför Västerås. Numera är han bosatt i Stockholm och verksam inom dans- och koreografi- fältet i Sverige och internationellt. Berlin har tidigare visat koreografiska arbeten på bl.a Théâtre de la ville, Scenkonstmuseet, Dansens hus, samt på Moderna Museet och MDT – Moderna Dansteatern, då tillsammans med Louise Dahl.
Berlin har arbetat med ccap/Cristina Caprioli, Björn Säfsten, Frédéric Gies, Mats Ek, Mårten Spångberg och Cullberg/Riksteatern m fl. Berlin har även arbetat för CCN Ballet de Lorraine i Frankrike, och dansade i verk av bland andra Merce Cunningham, Mathilde Monnier, William Forsythe, Tero Saarinen, Faustin Linekula och Maria La Ribot. Vidare har Berlin samarbetat med Gisèle Vienne (FR), och turnerat internationellt med föreställningen Crowd.
2014-2019, initierade han med Ulrika Berg, Cristina Caprioli och Anna Grip projektet SUNDAY RUN UP – ett sammanhang som samlade konstnärer verkande inom litteratur, koreografi, musik och konst. Ett projekt som grundade sig i en önskan att bereda plats för konstnärliga praktiker och sociala processer. Han har pga sitt intresse för dessa processer också deltagit i en rad symposier inom samtida politisk teori och konstnärlig praktik vid exempelvis NYU Tisch School of the Arts.
Koreografi
Dans
Philip Berlin, Jim de Block, och Rebekka Gudmundsdottir (praktik från Iceland University of the Arts).
Kostym/scenografi
Daniel Åkerström Steen
Musik
Siri Jennefelt & Saigon, "4 million lives”.
Foto
Johannes Hjort/Philip Berlin
Produktion
Samproduktion
MDT Moderna Dansteatern
Medverkande dansare under processen
Visa fler