Lustholmen 2025 - Introduktion till programmet

Collage poster for Lustholmen Festival 2025

Lustholmen är en festival för dans, koreografi, musik och konst som firar sommarens början med lust, liv och ljus och äger rum på olika platser på ön Skeppsholmen. Under sex dagar undersöker festivalens program öns skrymslen och vrår och tar plats lika mycket utomhus som inomhus, i ett samarbete mellan ögrannarna MDT, Statens konstråd, Skeppsholmens folkhögskola och Filmform.


Festivalen återupplivar öns gamla namn från slutet av 1500-talet, Lustholmen. Legenden säger att det var en plats för rekreation, dekadens och njutning för de tidiga Vasakungarna och deras älskare och vänner. Skeppsholmen var senare en militärö i 150 år. Årets festival reflekterar dessa motsägelsefulla sidor av historien och rymmer såväl kritiska perspektiv på våld och försvar som  omfamnanden av omsorg, fest, utlevelse och humor. Öns militära historia återaktualiseras idag i och med Sveriges inträdande i Nato och ökad militarisering i västvärlden. Sverige som vapenexportör är mer aktuell än någonsin när världen rustar upp. Det militära är helt enkelt inte längre bara något historiskt på ön, och de gamla torpederna som är utplacerade för att smycka ön ser måhända inte så oskyldiga ut längre.


Tillsammans med Statens konstråd har vi ett unikt samarbete, som möjliggör tre platsspecifika verk varav två är helt nyskapade för kontexten av konstnären och bagaren Javon Bennett och koreografen Andros Zins Browne, samt ett redan existerande verk men som uppförs inom festivalen, av koreograf/konstnärsduon Källblad Byström. Tillsammans utgör dessa tre verk festivalens avsnitt Island Dialogues, som är gratis.


I Andros Zins-Brownes sDuel möts dansen och Skeppsholmens historia. De olika lagren från det förflutna lockas tillbaka till ön för att leka. Verket är del i en serie där det första verket “duel c” gjordes på en annan liten ö i en storstad- Governors' Island i New York-  i en koreografi som rörde sig mot en sammanblandning av omsorg och våld. 


I City Horses av Anna Källblad och Helena Byström tar femton kvinnliga dansare ön i full galopp. Verket är en levande kommentar till de orubbliga monument vi ser i våra städer, där män på hästar dominerar det offentliga rummet. I City Horses bryts maktordningen när vildhästarna tar över gator och torg och skapar ett immateriellt, rörligt monument som sträcker sig över drygt två timmar. På Lustholmenfestivalen blir verket en inbjudan till att omkoda öns militära historia.


Festivalens filmprogram, med material ur Filmforms arkiv, undersöker relationen mellan konst och kultur samt krig och beväpning, och hur dessa sfärer samverkar och används som verktyg i skapandet och förstärkandet av nationer. Programmet innehåller filmerna Sicherheit av Saskia Holmkvist, Ellen Nyman och Oprea Corina och Scented Rooms av Shauheen Daneshfar och följs av ett samtal.


Saga Saga av Liz Kinoshita uppmärksammar personliga berättelser och den politiska krigföring genom historien som fokuserar på kvinnors kroppar, sexualitet och reproduktion och är en hyllning till visdomsord, överlevnadstaktiker och mod hos kvinnor som gått före och kommer efter oss. 


Hur känslor och närvaro kan utgöra ett slags politiskt motstånd i en neofascistisk tid är bland annat något Alma Söderberg undersöker i verket Infinétude av som är lika mycket en konsert som en dansföreställning. Koreografen Mona Namér hänför sig också åt känslans makt, och utforskar förälskelse och besatt längtan i Limerence. The Masked I av Michael Bekele tar oss med på en pseudoakademisk, filosofisk, poetisk och komisk utflykt medan Eleanor Bauer är programledare för vår egen variant av radioshowen “Spanarna” med en klarsynt panel i Tendencies.


Kabarén som format uppkom i slutet på 1800-talet i ett politiskt deprimerat Frankrike som kulturellt motgift och bubblade även upp under andra världskrigets Tyskland som en plats för motstånd. 2025 i dagens Sverige behöver vi en kabaré mer än någonsin! Lustholmens kabaré organiseras av Wallmans Ballonger och bjuder på en späckad kavalkad av aptitretande rumpor, hesa husband, förförisk dans och imponerande artistframträdanden av tveksam karaktär. På spåret dekadens följer den oefterhärmliga koreografiska duon/ fejkbandet/ formskiftarna Beauty and the Beast (Amanda Apetrea och Halla Ólafsdóttir) med The Selkie Poetry Reading, en pornografisk dystopisk poesiläsning som förenar mörkrets skönhet allt däremellan. Och på tal om excesser- konstnären och bagaren Javon Bennett bjuder in oss till att frossa på en gigantisk, skimrande tårta och en ätbar installation med namnet Show me your teeth. Sist men inte minst; festivalen avslutas med det internationella gästspelet Blue Roses där Thibault Lac ger en campdoftande, kroppsnära drömresa, en utforskning av en queer träskliknande lustgård som på samma gång är avståndstagande och lockande. 


Se hela schemat för varje dag här.

Varmt välkomna!

// MDT teamet

Ps. Någon gång under festivalen dyker den försvunna Backstreet Boys medlemmen Harris upp, håll utkik!

Festivalpass (betala vad du kan) + biljetter tillgängliga på Billetto.


CREDITS

Curatorer för Island Dialogues. MDT i samarbete med Statens konstråd: Annika Enqvist, Anna Efraimsson, Edi Muka

Curator för Show me your teeth av Javon Benett: Unn Faleide

Curator för Filmforms filmprogrammet: Mmabatho Thobejane

Curatorer för Wallmans Ballonger: Terry Johnson och Stina Nyberg 

Curator hela festivalprogrammet: Anna Efraimsson 

Produktion: Unn Faleide

Produktionspraktikant: Yara Teipel

Kommunikation: Cecilia Tümler

Teknikkoordination/ledning: Björn Kuajara

Design: Jonas Williamsson