On 28.11.2018, 17:00-20:00, MDT
To 29.11.2018, 17:00-20:00, MDT
Inne i örat, i tre båggångar och två hinnsäckar flyter en trögflytande vätska med en aning fördröjd rörelse. När huvudet rör sig uppstår en relativ rörelse som cellerna i organet registrerar.
För att kunna stå still håller vi oss alltid i rörelse. Vikten förflyttas runt på fotsulorna och vi pendlar för att parera jordens rörelse och våra egna ofrivilliga rörelser. Det är ett helautomatiskt system – inlärt, anpassat efter omgivningen och lagrat i kroppen. Det går inte att styra med vilja. Att balansera bra kräver därför en koncentrerad men ofixerad närvaro. Upplevelsen av kroppens tyngd är ett inifrån perspektiv av den egna kroppen. En aspekt av den som som inte omvärlden kan ta del av och en upplevelse av den som inte formas i mötet med andra.
Betongsäckarna börjar ofta läcka och innan varje performance måste de justeras för att det ska jämvikt. Det är som att stämma ett jättelikt instrument efter kropparnas tyngd. Det är också ett krasst vägande av kroppar mot ett billigt och hållbart byggmaterial.
Vajrarna spänns, plankorna böjs, och benen börjar domna tidigt. Kropparna navigerar efter gravitationens dragning neråt för att hålla sig upprätta. "Statolit" är en performance och installation som publiken kan röra sig fritt in och ut ur. Den har tidigare visats på Galleri Mejan och på Kungl. Konsthögskolans vårutställning 2018 på Konstakademien.
En statolit är ett litet gruskorn som vissa vattendjur och växter för in i sitt balansorgan. Statoliten, som alltid faller neråt efter gravitationen, registreras av organet så att växten eller djuret kan lokalisera sig och växa uppåt eller simma i rätt position.
Adèle Essle Zeiss gick ut det 5-åriga programmet i fri konst på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm i våras. Hon har arbetat som dansare och koreograf och tog examen från Kungliga Svenska Balettskolan 2002. Hennes arbete rör sig mellan koreografi, installation och video.
Tack till
Gabriella Antonsson, Elias Bäckebjörk, Elin Ericsson, Isabella Nyman, Maria Pihl och Jenny Strandberg. Verket har arbetats fram på Kungl. Konsthögskolan, Stockholm.
Visa fler