Välkommen till mingel + introduktion 4/5 kl.17:00 på MDT - Slupskjulsvägen 30.
Sö 4.5.2025, 18:30-20:00, Eric Ericsonhallen, Kyrkslingan 2-4
Gästspel på Eric Ericsonhallen med Konstmusiksystrar, DUNKA DUNKA + TUSEN TUNGOR
Konstmusiksystrar firar 10 år med en föreställning för alla sinnen i samarrangemang med MDT på Eric Ericsonhallen med nyskriven musik av Adele Kosman, Brenda El Rayes, Marta Forsberg, Linnea Landström och Lo Kristenson. Föreställningen är en ny version av det koreografiska verket DUNKA DUNKA av koreografen Ellen Söderhult, som utvecklats tillsammans med kören Tusen Tungor. Resultatet är ett ögonblick av vila, en konsert, en dansföreställning - allt på en gång.
DUNKA DUNKA + TUSEN TUNGOR är en skog av kolliderande konsistenser, känslosvall och texturer som framförs av en kör, dansare, musiker och en DJ. Föreställningen går loss i ett möte mellan DJ-set och nyskriven konstmusik, ett punk progg-utbrott, asmr-landskap och en långsamt smältande danskonsert.
I föreställningen uruppförs verk av Konstmusiksystrars medlemmar Adele Kosman och Brenda El Rayes, som även sjunger i kören. Dessutom bidrar körens dirigent och Konstmusiksystrars grundare med verk speciellt skrivna och arrangerade för detta tillfälle.
DUNKA DUNKA + TUSEN TUNGOR är ett verk med liggplatser, där den första delen äger rum i mörker, med ryggen och öronen som huvudsakliga kontaktytor mot det som pågår. Ta gärna med ett liggunderlag eller något annat mjukt att ligga på.
SCHEMA
17.00 - Mingel och introduktion på MDT, Slupskjulsvägen 30.
Innan föreställningen är alla välkomna att fira Konstmusiksystrars 10-årsjubileum med mingel och samtal med kompositörerna vars musik kommer att framföras. Minglet är öppet för alla och kräver ingen biljett.
18.30 - Föreställningen börjar i Eric Ericsonhallen, Kyrkslingan 2-4. Föreställningens längd är ca 90 minuter utan paus.
Konstmusiksystrar är en förening för tonsättare och ljudkonstnärer som definierar sig som kvinnor och transpersoner. Det grundades 2014 av Lo Kristenson och Marta Forsberg som då studerade komposition vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Idag har Konstmusiksystrar 270 kompositörer knutna till sig som alla finns representerade på föreningens webbplats.
Tusen Tungor är en diskantkör under ledning av dirigenten och tonsättaren Linnea Landström. Kören skapades 2024 och rör sig mellan nutida konstmusik, 300-talsböner och folkmusik med en ständig nyfikenhet för uttryck och klangbildning.
Kören bestående av 30 korister mellan 23 och 41 år och tog form utifrån ett observerat behov - att samla erfarna vokalister som nödvändigtvis inte är klassiskt skolade eller kan läsa noter, men som vill musicera med likasinnade i ett tillåtande klimat med hög ambitionsnivå. Tack vare koristernas olika musikaliska bakgrunder skapas en intressant klang och en fin lyhördhet för kör som konstform.
Sedan starten har kören haft utsålda konserter på Teater Tribunalen, Hägerstensåsens Medborgarhus och Marabouparkens Konsthall. I september 2024 medverkade de i den bejublade föreställningen Stockholm City Blues med verket ”Sänk min hyra och älska mig för alltid”, med text av Lina Rydén Reynols och musik av Linnea Landström.
Våren 2025 gör Tusen Tungor en föreställning i Eric Ericson-hallen tillsammans med Konstmusiksystrar och MDT Moderna Dansteatern, där ”DUNKA DUNKA” av koreografen Ellen Söderhulth och nyskriven körmusik binds samman i en smältande danskonsert.
Ellen Söderhult arbetar som dansare och koreograf med Stockholm som bas. Hennes koreografiska verk har ofta tagit sig an kollektivet som protagonist (Rudy, Shane et al, How to do things with Romance: a prologue, DUNKA DUNKA), men även utforskat monstruösa känslor och texturer i ljuv-bitter kärlek (GROV) och det spöklika i relationen mellan dansare och dans (Spökdanser, Blessika). Med bakgrund inom körsång och sport arbetar hon ofta med röst, omslutande ljudbilder samt stora språng.
Ellen har arbetat med koreografer som Iki Gonzalez Magnusson, Sorour Darabi, Anna Källblad, Nikima Jagudajev, Sindri Runudde, Nadja Hjorton, Marvil Iglesias och Catarina Zarazua Mujo samt som musiker med kompositör Hara Alonso. 2022 fick hon Cullbergstipendiet från Konstnärsnämnden. Ellen är utbildad på Bollnäs folkhögskolas musiklinje och på kandidatprogrammen i samtida dans och cirkus på DOCH/Stockholms konstnärliga högskola.
Nyskriven konstmusik
Adele Kosman, Brenda El Rayes, Marta Forsberg, Lo Kristenson, Linnea Landström
Kör
Tusen Tungor
Konstnärlig ledare kör och dirigent
Linnea Landström
Curator
Anna Jakobsson/Konstmusiksystrar
Koncept och koreografi
DJ-sets och asmr-landskap
Daniel Iinatti
Dans, brottning, sång
Iki Gonzalez Magnusson, Lisen Ellard, Nathalie Wiberg, Lisen Pousette och Ellen Söderhult
Scenografi och kostym
Ljus
Tvärflöjt, komposition och framförande
Juli Deák
Band
Bea Macintosh (bas, sång), Arvid Hurd (gitarr, sång), Lisen Pousette (trummor), Ellen Söderhult (gitarr, sång)
Tack till
Emelie Empo Enlund, Emil Ertl, Ada Westerlund, Adolfo Suzano och Sepideh Khodarahmi som bidrog till skapandet av DUNKA DUNKA
En samarbete av
MDT Moderna Dansteatern, Konstmusiksystrar och EIC Eric Ericson International Choral Center
Med stöd av
Region Stockholm, Kulturrådet, Stockholm Stad, Föreningen Svenska Tonsättare, Stim Forward Fund, och Helge Ax:son Johnsons stiftelse, Konstnärsnämnden/Uferstudios, Hägerstensåsens medborgarhus, Weld, Teatermaskinen/Västmanlandsmusiken, Köttinspektionen Dans, Danseatelier, Heizhaus, SITE, Guma Ranch and DansPlats Skog.
Visa fler